Η Τοσκάνη, με τα καταπράσινα τοπία και τη γαστρονομική παράδοση, προσφέρει έναν ατελείωτο πλούτο γεύσεων και αρωμάτων. Στο κέντρο αυτής της παράδοσης βρίσκεται η Panzanella, μια δροσερή και πολύχρωμη σαλάτα που αποτυπώνει την απλότητα και την αυθεντικότητα της τοπικής κουζίνας. Αυτή η κλασική ιταλική σαλάτα, φτιαγμένη από φρέσκα και ζουμερά λαχανικά, αρωματικά βότανα και παλαιωμένο ψωμί, είναι ιδανική για τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες. Με κάθε μπουκιά, η Panzanella φέρνει στο τραπέζι μας την ουσία της ιταλικής ύπαιθρου και την απόλαυση της αυθεντικής γεύσης. Ελάτε να ανακαλύψουμε μαζί τη μαγεία αυτής της λαχταριστής σαλάτας και να δημιουργήσουμε ένα γευστικό ταξίδι που θα μας μεταφέρει στην καρδιά της Τοσκάνης.
Υλικά που θα χρειαστείς για την Panzanella
- 1/4 κιλού ψωμί τσιαπάτα, κομμένο σε κομμάτια πάχους 3 εκ.
- ½ κιλό ντοματίνια κίτρινα, κομμένα στη μέση
- 2 κ.σ. κάππαρη
- 1 κρεμμύδι κόκκινο ξερό, ψιλοκομμένο
- 1 πιπεριά κόκκινη, κομμένη σε μπαστουνάκια
- 1 πιπεριά πορτοκαλί, κομμένη σε μπαστουνάκια
- 8 φιλέτα αντζούγιας (κονσέρβας μέσα σε λάδι), στραγγισμένα, ψιλοκομμένα
- 2 κ.σ. ξίδι κόκκινο
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 7-8 φύλλα ρόκας
- Αλάτι, πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση συνταγής
- Κόψτε την τσιαπάτα σε κομμάτια, αραδιάστε τα σε ένα ταψάκι και αφήστε τα σε ζεστό μέρος για 30΄ να ξεραθούν ελαφρώς.
- Πλύνετε τα ντοματίνια, κόψτε τα στη μέση και ρίξτε τα σε ένα μεγάλο μπολ.
- Αλατοπιπερώστε, προσθέστε την κάππαρη, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τις πιπεριές κομμένες σε μπαστουνάκια, τα κομμάτια της τσιαπάτας και τις ψιλοκομμένες αντζούγιες.
- Ανακατέψτε καλά και περιχύστε τη σαλάτα με το ελαιόλαδο και το ξίδι.
- Ανακατέψτε και πάλι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά και σερβίρετε γαρνίροντας με τα φύλλα της ρόκας.
Tip
Για πιο αρωματική γεύση μπορείτε να προσθέσετε και φρέσκο βασιλικό, ενώ αυτή η σαλάτα θα συνοδεύσει ιδανικά ψητό κοτόπουλο.
Καλή απόλαυση!