Ωστόσο, το βράδυ της Παρασκευής 26 Ιουλίου, η Celine Dion, στην εντυπωσιακή της εμφάνιση πάνω στον Πύργο του Άιφελ, χάρισε μια νέα πνοή το τραγούδι στο “L’Hymne à l’amour”. Εβδομήντα χρόνια μετά την κυκλοφορία του, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να μάθουμε την ιστορία που κρύβεται πίσω από το εν λόγω τραγούδι και συνεχίζει να αγγίζει τις καρδιές των ανθρώπων παγκοσμίως.
Η ιστορία πίσω από το τραγούδι είναι γεμάτη συγκίνηση και πάθος. Το 1948, η Edith Piaf γνώρισε τον Marcel Cerdan, έναν διάσημο Γάλλο μποξέρ, σε μια συναυλία στη Νέα Υόρκη. Παρά το γεγονός ότι ο Cerdan ήταν παντρεμένος και είχε δύο παιδιά, ο έρωτάς τους ήταν αμοιβαίος και έντονος. Ο ίδιος ο Cerdan είχε δηλώσει με συγκίνηση: “Υπάρχει η Edith Piaf και είμαι τυχερός εγώ, ένας φτωχός βίαιος μποξέρ, που με αγαπάει”.
Οι στίχοι του “L’Hymne à l’amour” γράφτηκαν από την ίδια την Piaf, στο σπίτι της στο Boulogne-Billancourt, το οποίο είχε αποκτήσει μαζί με τον αγαπημένο της. Η μουσική του τραγουδιού δημιουργήθηκε από την Marguerite Monnot, μια σημαντική Γαλλίδα πιανίστρια και συνθέτη, η οποία συνεργάστηκε στενά με την Piaf από το 1936. Το τραγούδι θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Monnot, και η σύνθεση λέγεται ότι εμπνεύστηκε από το Lied “Frühlingsnacht” του Robert Schumann.
Η τραγική πορεία της σχέσης της Piaf με τον Cerdan ήρθε με μια αναπάντεχη και οδυνηρή κατάληξη. Παρόλο που η Piaf είχε παρακαλέσει τον Cerdan να τη συνοδεύσει στη Βόρεια Αμερική, το αεροπλάνο του συνετρίβη στις Αζόρες στις 28 Οκτωβρίου 1949, με αποτέλεσμα να χάσει τον αγαπημένο της.
Η Piaf ερμήνευσε το “L’Hymne à l’amour” για πρώτη φορά στις 14 Σεπτεμβρίου 1949, σε μια συναυλία στη Νέα Υόρκη, και η ηχογράφησή του στο στούντιο κράτησε τους συγκινητικούς στίχους που μιλούν για την απώλεια και τη θλίψη: “αν μια μέρα η ζωή σε απομακρύνει από μένα, αν πεθάνεις, άσε σε μακριά από μένα”. Οι στίχοι αυτοί, γεμάτοι θλίψη, αντικατοπτρίζουν την απελπισία και την αδυναμία της Piaf να ξεπεράσει την απώλεια του αγαπημένου της.
Μετά την τραγική απώλεια, η Piaf καταφεύγει στη μορφίνη και το αλκοόλ για να αντιμετωπίσει τη θλίψη της, κάτι που τελικά επιβαρύνει την υγεία της. Η καλλιτέχνιδα θα πεθάνει στις 10 Οκτωβρίου 1963 στη Γκρας, με την κληρονομιά της να ζει μέσα από τα τραγούδια της και την επιδραστική της παρουσία στη μουσική σκηνή.
Το “L’Hymne à l’amour” παραμένει ένα παντοτινό σύμβολο της δύναμης και της θλίψης του έρωτα, και η ερμηνεία της Celine Dion πάνω στον Πύργο του Άιφελ προσφέρει μια σύγχρονη αναγνώριση και ανάδειξη της διαχρονικής δύναμης του τραγουδιού αυτού.